Intro bg 3

Kornelis Caps and Closures

Kornelis 202

The Steenwijk-based company Kornelis Caps & Closures (KCC) is making great progress on its ambitious plan to turn its production site into a smart factory. Hellebrekers Industrial Automation assists Kornelis with this project by implementing the Visual Link MES software

Kornelis WEB

“Work processes are clear to all employees, because they are presented in a highly user-friendly (intuitive) manner on tablets.”

De vraag naar verschillende soorten melkproducten stijgt. Daar weet Koninklijke VIV Buisman te Zelhem alles van. Het bedrijf is de tweede boterproducent van Nederland en exporteert steeds meer producten over de hele wereld.

Aan het woord is Chris Memelink, manager Technical Department bij VIV Buisman. “Jarenlang kon ons bedrijf de productie en opslag moeiteloos aan en groeiden we gestaag. Zowel deze groei alsook de veranderende markt zorgden echter voor meer en meer knelpunten in het productieproces. Ook strengere wet- en regelgeving en software op het niveau van Windows XP hielpen niet echt mee.” Het was duidelijk, er moest wat veranderen. “Op een dag werden we benaderd door Hellebrekers Industriële Automatisering en kwam Visual Link Software (VLS|MES) ter sprake; een Manufacturing Execution System (MES) dat Hellebrekers IA zelf ontwikkeld heeft. Voor ons het antwoord op een aantal prangende vragen."

Track and trace

“In de voedingsindustrie is een goed track and trace-systeem cruciaal. We moeten exact weten wat wanneer in welk eindproduct is gegaan en waar de producten precies opgeslagen worden. Door de diversiteit aan grondstoffen aan de ene kant en eindproducten aan de andere kant, werd het deels handmatig bijhouden steeds lastiger. Per productierun worden nu alle product- en productiegegevens automatisch in de krachtige database van VLS|MES ingevoerd. Hierdoor kan real-time opgevraagd worden waar iedere gebruikte grondstof en eindproduct zich in het proces bevindt.”

Doordat VLS|MES modulair opgebouwd is, hoeft niet het gehele systeem in één een ingevoerd te worden. In de volgende fases zijn Planning en Executie, oftewel aansturing van de productielijnen aan de beurt.

Planning

“De opslag van meerdere grondstoffen alsook de diversiteit aan eindproducten, zorgden ervoor dat het plannen van iedere productierun ingewikkelder werd. De planningsmodule van VLS|MES stelt ons nu in staat om op de meest efficiënte manier de beschikbare productielijnen in te zetten. Er is een directe koppeling met alle benodigde resources, zodat direct zichtbaar is wat wanneer op welke lijn geproduceerd kan worden.”

Besturing van de proceslijnen en uniformiteit in werkzaamheden

“Heel veel lijnen werden handmatig aangestuurd, wat veel kennis en ervaring van de operators vroeg. In geval van afwezigheid, ziekte of vertrek zorgde dat voor het wegvloeien van deze expertises. Ook merkten we dat bepaalde handelingen of instellingen op verschillende manieren werden uitgevoerd, waardoor er geen uniforme manier van werken was. VLS|MES automatiseert de aansturing, waardoor de operator zich nu meer kan richten op kwaliteit. Daarnaast zijn alle mogelijke handelingen die voorkomen in het gehele productieproces in een standaard manier van werken opgeslagen. Zo worden er geen stappen overgeslagen, worden alle werkzaamheden volgens één handelingswijze uitgevoerd en is de kwaliteit van de output veel stabieler.”

Samenwerking

Over de samenwerking met de software engineers van VLS is Memelink zeer positief: “Er wordt op een goede en praktische manier gewerkt. Het zijn kundige mensen die serieus met hun vak bezig zijn. Wat heel sterk en volgens mij uniek is, is het feit dat de software ontwikkeld is door Hellebrekers zelf: een installatiebedrijf met kennis van zowel de kasten als het productieproces. Zij weten wat belangrijk is en hoe een fabriek werkt. Hun gefaseerde aanpak heeft er voor gezorgd dat we in de fabriek nagenoeg geen stilstand hebben ondervonden. Het zorgde voor een soepele overgang en dat kun je alleen doen als je goed weet hoe het productieproces in elkaar zit.”

Over VIV Buisman

Royal VIV Buisman is een van de toonaangevende experts in gekarnde boter, getextureerde boter, boterconcentraat, watervrij melkvet, ontgeurd melkvet (wit AMF), gefractioneerd melkvet (laag-, midden- en hoogsmeltende fracties), melkvetbereidingen, botermelanges en gedeeltelijk magere melkpoeder. Per jaar produceert het bedrijf ongeveer 15.000 ton boter en 20.000 ton boterolie. De zuivelproducten die Royal VIV Buisman maakt, worden wereldwijd gebruikt in hoge kwaliteit (banket)bakker-, ijs- en chocolade-eindproducten. Het bedrijf werkt in volcontinudienst (24 uur per etmaal) en exporteert naar meer dan 50 landen over de gehele wereld. Er werken zo’n 130 mensen verdeeld over twee locaties.

„Die Arbeitsabläufe sind für alle Mitarbeiter deutlich, da sie auf Tablets sehr benutzerfreundlich (intuitiv) dargestellt werden.“

Phase 3, die im Oktober 2020 abgeschlossen wurde, war der Automatisierung und dem Aufbau der Logistik der Fabrik vorbehalten. De Boer: „Mit der Automatisierung bestimmter Aufgaben wollen wir den Mitarbeitern diese Arbeit abnehmen. Beim alten Arbeitsprozess fielen die Endprodukte z.B. in einen Karton hinein. Dieser Karton wurde dann manuell von einem Mitarbeiter zugeklebt und mit einem Aufkleber versehen. Danach wurde er wiederum manuell zu einem Palettenplatz getragen und anschließend kehrte der Mitarbeiter zurück zur Maschine. Durch die jetzige Verwendung von Kisten mit einem Rückverfolgungssystem, die von einem AGV (Automated Guided Vehicle) abgeholt werden, müssen die Mitarbeiter keine körperliche Arbeit mehr verrichten. Dadurch haben sie mehr Zeit, den Prozess zu kontrollieren.

Over Kornelis Caps & Closures

Kornelis is niet alleen specialist in het ontwerpen van sluitingen op maat, zij leveren ook een breed assortiment aan verzegelingen. Bijzonder aan Kornelis is, dat ze een eigen matrijzenmakerij hebben om adequaat reparaties en onderhoud uit te kunnen voeren en snel een aantal prototypes te kunnen maken. Kornelis is één van de oudste kunststofverwerkende bedrijven in Nederland en bestaat ruim 80 jaar.