Wat is Industrie 4.0?

De afgelopen 200 jaar hebben er verschillende industriële revoluties plaatsgevonden. De eerste betrof het tijdperk waarin water- en stoom voor extra paardenkrachten zorgden. We praten hier over de periode aan het einde van de 18e eeuw. Elektriciteit en massaproductie luidden eind 19e eeuw de tweede industriële revolutie in: zo deed de lopende band zijn intrede en zorgde voor een enorme groei in de productie van goederen. Vanaf de jaren zeventig spreken we van de derde revolutie, namelijk die van de elektronica en computers.

Volgens experts staan we nu aan de vooravond van Industrie 4.0, of, zoals de Amerikanen het noemen, The Internet of Things. In de nieuwe industrie zijn namelijk alle onderdelen van een fabriek (al dan niet) draadloos aangesloten op een netwerk. Machines communiceren onderling met elkaar, sensoren geven data door aan computers gedurende het productieproces en machine learning zorgt voor optimalisatie van de productieprocessen. In geval van storing op een lijn bijvoorbeeld, past het systeem de planning zelf aan en verplaatst de productie naar een andere locatie.

Verder zorgt Industrie 4.0 voor custom made productie-mogelijkheden. Was het voorheen Ford die zei: “You can have any color if it’s black”; Industrie 4.0 wijzigt dat in “You can have any color, shape or size your want.”