Intro bg 2

Royal ViV Buisman

Boterbeestjes Vi V Buisman

De vraag naar verschillende soorten melkproducten stijgt. Daar weet Koninklijke VIV Buisman te Zelhem alles van. Het bedrijf is de tweede boterproducent van Nederland en exporteert steeds meer producten over de hele wereld. Voor de roomboter- en melkvetproducent is room de belangrijkste grondstof.

Viv buisman 1

Royal ViV Buisman

De stijgende vraag naar meer diversiteit heeft een behoorlijke impact op de bedrijfsvoering van VIV Buisman. Met name de opslag en de planning vergen veel meer aandacht. “Vroeger hadden we slechts enkele tanks voor de opslag van grondstoffen en één hal voor de opslag van de producten nodig. Nu hebben we, naast opslag voor de gewone room, ook tanks nodig voor biologische room, room van weidemelk, room zonder gen-technologie en room van melk met het Planet proof-keurmerk. Ook het aantal soorten producten is gestegen, vandaar dat we vijf nieuwe opslagtanks hebben geplaatst en wordt er medio 2021 een extra hal opgeleverd.”

"Wat heel sterk en volgens mij uniek is, is het feit dat de software ontwikkeld is door Hellebrekers zelf: een installatiebedrijf met kennis van zowel de kasten als het productieproces"

De vraag naar verschillende soorten melkproducten stijgt. Daar weet Koninklijke VIV Buisman te Zelhem alles van. Het bedrijf is de tweede boterproducent van Nederland en exporteert steeds meer producten over de hele wereld.

Aan het woord is Chris Memelink, manager Technical Department bij VIV Buisman. “Jarenlang kon ons bedrijf de productie en opslag moeiteloos aan en groeiden we gestaag. Zowel deze groei alsook de veranderende markt zorgden echter voor meer en meer knelpunten in het productieproces. Ook strengere wet- en regelgeving en software op het niveau van Windows XP hielpen niet echt mee.” Het was duidelijk, er moest wat veranderen. “Op een dag werden we benaderd door Hellebrekers Industriële Automatisering en kwam Visual Link Software (VLS|MES) ter sprake; een Manufacturing Execution System (MES) dat Hellebrekers IA zelf ontwikkeld heeft. Voor ons het antwoord op een aantal prangende vragen."

Track and trace

“In de voedingsindustrie is een goed track and trace-systeem cruciaal. We moeten exact weten wat wanneer in welk eindproduct is gegaan en waar de producten precies opgeslagen worden. Door de diversiteit aan grondstoffen aan de ene kant en eindproducten aan de andere kant, werd het deels handmatig bijhouden steeds lastiger. Per productierun worden nu alle product- en productiegegevens automatisch in de krachtige database van VLS|MES ingevoerd. Hierdoor kan real-time opgevraagd worden waar iedere gebruikte grondstof en eindproduct zich in het proces bevindt.”

Doordat VLS|MES modulair opgebouwd is, hoeft niet het gehele systeem in één een ingevoerd te worden. In de volgende fases zijn Planning en Executie, oftewel aansturing van de productielijnen aan de beurt.

Planning

“De opslag van meerdere grondstoffen alsook de diversiteit aan eindproducten, zorgden ervoor dat het plannen van iedere productierun ingewikkelder werd. De planningsmodule van VLS|MES stelt ons nu in staat om op de meest efficiënte manier de beschikbare productielijnen in te zetten. Er is een directe koppeling met alle benodigde resources, zodat direct zichtbaar is wat wanneer op welke lijn geproduceerd kan worden.”

Besturing van de proceslijnen en uniformiteit in werkzaamheden

“Heel veel lijnen werden handmatig aangestuurd, wat veel kennis en ervaring van de operators vroeg. In geval van afwezigheid, ziekte of vertrek zorgde dat voor het wegvloeien van deze expertises. Ook merkten we dat bepaalde handelingen of instellingen op verschillende manieren werden uitgevoerd, waardoor er geen uniforme manier van werken was. VLS|MES automatiseert de aansturing, waardoor de operator zich nu meer kan richten op kwaliteit. Daarnaast zijn alle mogelijke handelingen die voorkomen in het gehele productieproces in een standaard manier van werken opgeslagen. Zo worden er geen stappen overgeslagen, worden alle werkzaamheden volgens één handelingswijze uitgevoerd en is de kwaliteit van de output veel stabieler.”

Samenwerking

Over de samenwerking met de software engineers van VLS is Memelink zeer positief: “Er wordt op een goede en praktische manier gewerkt. Het zijn kundige mensen die serieus met hun vak bezig zijn. Wat heel sterk en volgens mij uniek is, is het feit dat de software ontwikkeld is door Hellebrekers zelf: een installatiebedrijf met kennis van zowel de kasten als het productieproces. Zij weten wat belangrijk is en hoe een fabriek werkt. Hun gefaseerde aanpak heeft er voor gezorgd dat we in de fabriek nagenoeg geen stilstand hebben ondervonden. Het zorgde voor een soepele overgang en dat kun je alleen doen als je goed weet hoe het productieproces in elkaar zit.”

Over VIV Buisman

Royal VIV Buisman is een van de toonaangevende experts in gekarnde boter, getextureerde boter, boterconcentraat, watervrij melkvet, ontgeurd melkvet (wit AMF), gefractioneerd melkvet (laag-, midden- en hoogsmeltende fracties), melkvetbereidingen, botermelanges en gedeeltelijk magere melkpoeder. Per jaar produceert het bedrijf ongeveer 15.000 ton boter en 20.000 ton boterolie. De zuivelproducten die Royal VIV Buisman maakt, worden wereldwijd gebruikt in hoge kwaliteit (banket)bakker-, ijs- en chocolade-eindproducten. Het bedrijf werkt in volcontinudienst (24 uur per etmaal) en exporteert naar meer dan 50 landen over de gehele wereld. Er werken zo’n 130 mensen verdeeld over twee locaties.