Intro bg 3
Afbeelding projectbeschrijving van Wijhe Verf

Bij Koninklijke van Wijhe Verf gingen dagelijks duizenden kilo’s grondstoffen, verpakt in papieren zakken, door de fabriek. Het plaatsen van silo’s buiten zorgt er nu voor dat de operators sneller en efficiënter de grondstoffen kunnen toevoegen aan het productieproces. Een andere reden voor Koninklijke Van Wijhe Verf om te besluiten met silo’s te gaan werken in plaats van losse zakken, is het verduurzamen van het productieproces. Hellebrekers IA is o.a. gevraagd de aansturing en visualisatie van het vullen van de grondstoffen en lossen van de silo’s te verzorgen.

Procesbeschrijving

Vanwege het bulkstorten moesten ook de werkprocessen worden aangepast. Dat heeft invloed op de inrichting van het productie besturingssysteem. Voor de aansturing en visualisatie maakt Hellebrekers gebruik van het eigen ontwikkelde Manufacturing Execution System (MES)-pakket Visual Link Software in combinatie met het visualisatieprogramma ViSpro. Sensoren in de silo’s bijvoorbeeld meten de hoogte van het grondstoflevel dat vervolgens real-time in de fabriek wordt weergegeven op een HMI-scherm. Hierdoor heeft de operator direct inzicht in de beschikbare voorraad per silo. Ook staan nu de vele verschillende recepturen digitaal opgeslagen in MES en kunnen zeer eenvoudig opgeroepen worden.

Resultaat

In totaal staan er nu 5 silo’s van zo’n 15 meter hoog op het bedrijventerrein in Zwolle, met ieder een capaciteit van 85 m3. Vanuit de silo’s zuigen vacuümtransportbuizen de grondstoffen de fabriek in waarna verdere verwerking plaatsvindt. Met deze nieuwe oplossing wordt veel tijdswinst geboekt. Een duurzaam en direct meetbaar resultaat is afvalvermindering, doordat de grondstoffen niet meer in papieren zakken worden geleverd. Ook vindt er minder stofvorming plaats, omdat alle grondstoffen nu via gesloten buizensystemen worden verplaatst.

Binnenzijde fabriek van Wijhe Verf

Over Koninklijke van Wijhe Verf

Koninklijke Van Wijhe Verf bestaat sinds 1916. Het bedrijf draagt al vier generaties lang dezelfde naam. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Het bedrijf voert verschillende merken waarvan Wijzonol in Nederland het bekendste is. Het internationale merk Ralston wordt wereldwijd verkocht.

Meer informatie: vanwijheverf.nl