Intro bg 3

Protifarm

Protifarm Productieproces

Protifarm produceert duurzame voedselingrediënten van gekweekte insecten. Deze worden onder andere gebruikt in gebak en vleesvervangende producten. De verwerking van levende "grondstoffen" vereist een iets andere procedure, maar ook hier is het team van Visual Link erin geslaagd het productieproces te optimaliseren.

Protifarm richt zich op de ‘verticale landbouw.’ Dit is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweek-lagen. Zo worden de insecten in lagen boven elkaar gekweekt. Uit de larven van deze insecten worden belangrijke nutriënten gehaald, zoals eiwitten en vezels. Bij de verticale kweek van insecten is nauwelijks kweekruimte en water nodig en blijft de uitstoot van CO2 beperkt. Bovendien hebben insecten weinig voer nodig. Een productieproces dus dat rekening houdt met bevolkingsgroei, milieu en klimaat.

"Visual Link Software kan heel veel, zelfs ervoor zorgen dat insecten op tijd gevoed worden."

Voor de verdere optimalisering van het geautomatiseerde productieproces nam Protifarm vier Visual Link modules af: Planning, Definitie, Data verzameling en Analyse. Met de Planning module kan de klant de verschillende stappen in het productieproces van de grow farm vaststellen. De Definitie module maakt het mogelijk om de parameters voor het productieproces te definiëren. De Data verzamelen module stelt de klant in staat om productiedata voor analyse op te slaan. De grote hoeveelheid data die wordt verzameld vormt belangrijke input voor de Analyse module, waarmee we productiedata combineren en analyseren. De feedback die tot nu toe hieruit voortvloeide, was onder meer in de opstartfase van de grow farm – en de inrichting van het productieproces – enorm nuttig.

Over Protifarm

Protifarm is opgericht in 2015 en heeft de eerste en grootste verticale boerderij ter wereld gebouwd voor het kweken van de Alphitobius diaperinus, beter bekend als de buffelkever. De vestiging in Ermelo kan voldoende eiwit leveren om een kleine stad te voeden. Samen met een internationaal team van gepassioneerde mensen en partners, waaronder de Wageningen Universiteit, produceert Protifarm effectieve, voedzame en functionele ingrediënten voor o.a. sportvoeding, pasta en vleesalternatieven.